Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Første bevis på mulig effektiv årsaksbehandling for F508del/minimalfunksjon-mutasjoner


presisjonsmedisiner for cf, medikamentnytt, behandling
24.07.2017
Sharon Gibsztein

glasskolber

Årsaksbehandling for de med F508del/minimalfunksjon mutasjonskombinasjon er for første gang en reell mulighet. Nye studier viser slående effekt. De med dobbel kopi av F508del kan antagelig også se frem til betydelig bedre behandlingsmuligheter enn i dag. 

Redigert 3. august 2017 

 

F508del/minimal funksjon: alvorlig og vanskelig å behandle

CF-pasienter som har én kopi av F508del-mutasjonen og én mutasjon med minimal funksjon har i dag ingen tilbud om årsaksbehandling med CFTR-modulatorer. Dette skyldes at det frem til nå har vært svært vanskelig å få til effektive årsaksbehandlinger for disse mutasjonskombinasjonene.

 

Hva er minimal-funksjon mutasjoner?

Minimal funksjon-mutasjon omfatter mutasjoner som også kalles stop-mutasjon, x-mutasjon eller non-sense mutasjon. Ved denne type mutasjoner er CFTR-proteinet ikke funksjonelt. CF-sykdom med disse mutasjonene er alvorlig.  

 

Tidligresultater godt nytt

Det er derfor en oppløftende nyhet at tre nye ulike tidligfase-studier endelig viser lovende resultater med god effekt for disse mutasjonsgruppene. Det er likevel viktig å huske at dette er tidlige, og kortvarige studier.

  • Se denne videoen fra britiske Cystic Fibrosis Trust om ulike mutasjoner og hvordan feilen påvirker produksjonen og effekten av CFTR-proteinet. For å gjøre det lettere å forstå, sammenlignes produksjon av CFTR med bilproduksjon.

 

Godt nytt også for dobbel F508del

De nye studieresultatene er også gode nyheter for de med dobbel F508del-mutasjon, ettersom resultatene viser bedre effekt enn noen av de CFTR-modulatorene som er på markedet i dag.

 

Studieresultater kombinert mutasjonstype: F508del + minimal funksjon

I de konkrete pasientstudiene har man sett på sikkerhet og effekt av de to eksisterende CFTR-modulatorene ivacaftor (Kalydeco) og tezacaftor i kombinasjon med de nye virkestoffene. Det er gjort to fase-2 studier og en fase-1 studie. De konkrete resultatene for de som har én kopi av F508del-mutasjonen og én mutasjon av typen stop, også kalt x-mutasjon eller non-sense mutasjonen, ser slik ut:

  • Fase 2 pasientstudie med VX-440 i kombinasjon med ivacaftor og tezacaftor: 12 prosent økning i lungefunksjon, betydelig økning i livskvalitet, og reduksjon i salt i svetten på 33,1. Disse 18 pasientene fikk en dose på 600 mg VX-440 i en periode på fire uker.
  • Fase 2-pasientstudie med VX-152 i kombinasjon med ivacaftor og tezacaftor: 9,7 prosent økning i lungefunksjon, og reduksjon i salt i svetten på 14,1. Disse 10 pasientene fikk en dose på 200 mg VX-152 i en periode på 2 uker.
  • Fase 1-pasientstudie med VX-659 i kombinasjon med ivacaftor og tezacaftor: 9,6 prosent økning i lungefunksjon og reduksjon i salt i svetten på 46,1. Disse pasientene fikk en dose på 120 mg VX-659 i en periode på to uker. 

 

Studieresultater dobbel F508del

De to nye virkestoffene VX-440 og VX-152 ble også testet på CF-pasienter som har dobbel kopi av F508del-mutasjonen. Da så resultatene slik ut, begge fra fase 2-pasientstudier:

  • VX-440 i kombinasjon med ivacaftor og tezacaftor: 9,5 prosent økning i lungefunksjon og redusert saltinnhold i svetten på 31,3. Disse 20 pasientene fikk en dose på 600 mg VX-440 i en periode på fire uker.
  • VX-152 i kombinasjon med ivacaftor og tezacaftor: 7,3 prosent økning i lungefunksjon og reduksjon i saltinnholdet i svetten på 20,9. Disse 10 pasientene fikk 200 mg VX-152 i en periode på to uker.

 

Slående effekt

Disse tidlige studieresultatene viser faktisk at disse nye CFTR-modulatorene i trippelkombinasjon har betydelig bedre effekt enn de to årsaksbehandlingene som finnes i dag; Kalydeco og Orkambi.

CFF sier i sin artikkel at økningen i lungefunksjon er slående sammenlignet med de første studieresultatene for Kalydeco. De gode resultatene kan være et tydelig tegn på at man er godt på vei mot neste-generasjons CFTR-modulatorer, og at man endelig er på god vei til å få til effektive CFTR-modulatorer til 90 prosent av verdens CF-populasjon.

 

Neste trinn: velge beste kandidater

De nye testresultatene er gjort på relativt små pasientgrupper og over forholdsvis kort tid. Videre studier med større pasientgrupper og over lengre tid er nødvendige. Det er også viktig å finne ut om det dukker opp uakseptable bivirkninger ved bruk av virkestoffene over lang tid.
Senere i år kommer det resultater fra en annen studie. Basert på de samlede resultatene, vil Vertex velge hvilke(n) av de ulike nye virkestoffene og kombinasjonsbehandlingene de skal satse videre på i fase 3-studier. Fase 3-pasientstudiene er derfor ventet å starte tidlig i 2018. Slike studier går ofte over 25-52 uker. Resultater og dokumentasjon fra fase 3-studier er det som danner grunnlaget for godkjenningssøknad til FDA. 

 

Godkjenninger og prioriteringer

Helt nye legemidler skal gjennom flere kontrollposter før norske CF-pasienter får tilgang til dem. Stikkord her er FDA-godkjenning i USA, så EMA-godkjenning i Europa. Her hjemme er økonomi og pris, prioritering og alvorlighet, og endelig oppstarts- og behandlingsprotokoll og kapasiteten i det norske CF-behandlingssystemet viktige faktorer. Alle disse tingene tar tid.

 

Tidsperspektiver

Det er vanskelig å forutsi når medisiner under utvikling vil være klare for Norge, og ting kan skje undervegs som gjør at det ikke blir noe av ny medisin. 

Basert på tidligere erfaringer kan vi kanskje likevel få en idé om tidsperspektiver. Gitt at de aktuelle fase-3-studiene er vellykkede og virkestoffene viser god effekt og lite bivirkninger, vil produsenten kunne sende godkjenningssøknad til FDA.

Om FDA mener medisinen er spesielt viktig og dokumentasjonen er god og grundig nok, vil de kunne bruke forholdsvis kort tid på å behandle søknaden. For eksempel brukte FDA knappe 3 måneder fra de fikk Kalydeco-søknaden i november 2011 til de godkjente Kalydeco 31. januar 2012. Så tar det ytterligere tid før resten av prosessene er på plass.

Orkambi er et relevant eksempel: FDA-godkjent i juli 2015, EMA-godkjent november 2015, Helfo-godkjent her i Norge for finansiering mai 2016, og de første norske pasientene kom i gang høsten 2016. Altså tok det rett over ett år fra Orkambi var FDA-godkjent, juli 2015, til de første norske pasientene var i gang med medisinen, høsten 2016.

 

Hold deg frisk

Det beste vi som CF-pasienter kan gjøre mens vi venter, er å gjøre egenbehandlingen så godt vi kan og ta godt vare på oss selv. Sammen med resten av CF-miljøet verden over krysser vi fingre for mange nye og bra CF-medisiner i årene fremover, og at prisnivået ikke blir et hinder for tilgang.

 

Kilder og les mer:

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen