Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
tommelOpp

Studentens 6 tips til deg som skal flytte hjemmefra


utdanning, ung med cf, voksen med cf
16.08.2016
Synne Wiberg, Sharon Gibsztein

Synne, som selv er student og har CF, gir deg 6 tips som kanskje gjør overgangen fra hjemmeboende til student og egen forsørger litt lettere.

 

I disse dager er det mange som flytter hjemmefra, gjerne for første gang, for å begynne å studere. En ny og spennende hverdag står for døren, men det er enkelte ting som kan være greie å ha i bakhodet på ferden.

 

1. Delta på sosiale aktiviteter og bli kjent med nye folk
Når du flytter til et nytt sted kan man fort bli litt ensom, da er det viktig å komme seg ut for å møte nye folk. Fadderuken er en fin måte å bli kjent med medstudenter og studiestedet på (og ikke minst ha det gøy), men det kan også være ganske slitsomt. Husk å sette av tid til å spise, slappe av og ta behandling. Ingen forventer at du skal være med på alt, det er bedre å være frisk og opplagt på de aktivitetene du velger å være med på.
 
2. Gjør deg kjent med fasilitetene i ditt nærområde
Å vite hvilke muligheter som finnes i ditt nye nabolag og på ditt studiested er lurt. Er det turområder i nærheten eller kanskje et klatresenter, kanskje finner du din nye hobby rett over veien for deg. De fleste studiesteder har også mange foreninger du kan bli med i, med fokus på alt fra idrett og sang til faglig stoff.
 
3. Snakk med andre som har erfaring med å bo alene, og som tar vare på seg og sin CF
Hvis det er noe du lurer på eller vil finne ut hvordan andre har taklet studietiden med CF kan du alltid kontakte en likeperson
 
4. Viktige telefonnumre og bli-kjent kontroll
Når du flytter hjemmefra må du kanskje tilknytte deg et nytt sykehus. Skriv inn alle telefonnummer du trenger for å kontakte helsepersonell på mobilen din, gjerne med navn så de er lette å finne. Da trenger du ikke stresse med det om du skulle få bruk for de når du ikke er i form. Selv hvis du ikke bytter sykehus kan det være lurt å passe på at du har numrene lett tilgjengelig, så slipper du å ringe hjem når du trenger dem. Hvis du også flytter til et nytt sykehus, er det kanskje en idé å be om en «her er jeg og jeg vil bli kjent med dere»-kontroll ganske raskt – så kjenner dere hverandre litt når du ikke er i form og trenger dem. 
 
5. System for medisiner og resepter
Å ha kontroll på hvor du finner nærmeste apotek og hvilke medisiner du har resept på er alltid lurt. Da blir ting lettere om du går tom for noe eller skulle bli dårlig. På mineresepter.no  har du oversikt over alle E-reseptene dine.
 
6. Ikke vær redd for å spørre om hjelp

Trenger du hjelp til å finne systemer og rutiner som fungerer for deg, eller er du i en ny by og er nødt til å finne en ny fysioterapeut? Vet du egentlig hvor du skal henvende deg hvis du trenger nytt inhalasjonsapparat? Dette er praktiske spørmål du kan få hjelp av helsepersonell til å løse, det eneste du trenger å gjøre er å spørre.

 

Penger, penger, penger: Visste du at du som student med nedsatt funksjonsevne kan få ekstra stipend, støtte i sommermånedene og støtte omgjort til stipend ved forsinkelse utover ett år? 

 

Om forfatteren: Synne Wiberg er leder i NFCFs ungdomsråd, er for tiden student og har også erfaring med utenlandsstudier.

 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen